2017.06.30
Marta CzapiewskaKażde miejsce ma swój niepowtarzalny wgląd, klimat, tradycję i kuchnię. Przecież poznajemy świat również przez smak. Dlatego warto wspomnieć o 5 lokalnych specjałach kuchni w Dolomitach.
Nie samymi nartami człowiek żyje. Od czasu do czasu trzeba coś przekąsić, aby nabrać siły do kolejnych szaleństw na stoku. Odpowiedni posiłek to podstawa. Będąc w Dolomitach, należy obowiązkowo spróbować lokalnych specjałów:
Ser Puszone di Moena – tego sera skosztujemy tylko w Val di Fassa, bo właśnie w tym miejscu jest produkowany. Do jego wyrobu używa się wysokiej jakości mleka. Czas dojrzewania sera to około trzy miesiące. Od czasu do czasu jest przecierany wilgotną ściereczką, aby zachował odpowiednią wilgotność. Ser ma długą tradycję i różne nazwy, wśród lokalnej ludności jest nazywany również Sprez Zator.
Casolet – ten rodzaj sera wytwarza się z surowego mleka. Najlepiej smakuje schłodzony, półdojrzały, podawany z wędlinami. Co ciekawe, sama nazwa sera pochodzi od mieszkańców Val di Sole, których kiedyś nazywano Casoletti.
Risotta „poina” – jest to miękki, biały, niedojrzewający ser. Produkowany z serwatki powstałej z mleka koziego, owczego lub krowiego. Wyglądem przypomina twarożek. Jest to ser, w którym nie znajdziemy ani grama soli. Jest smacznym dodatkiem do ciast, farszów, czy zup.
Ser Trentingrana – ten rodzaj sera jest produkowany z mleka krowiego. Charakteryzuje się długim dojrzewaniem i ziarnistością. Jest produkowany od zawsze. Przy jego wyrabianiu używa się tradycyjnych metod. Tutaj nie stosuje się żadnych sztucznych konserwantów. Co ciekawe, ser Trentingrana jest pikantny w smaku. Sprawdza się jako przekąska oraz jest bardzo smacznym dodatkiem do różnych sałatek.
Speck – jest to bardzo aromatyczny, wędzony kawałek szynki. Do jego przyprawienia używa się soli i różnych przypraw zmieszanych z czosnkiem, jałowcem, liściem laurowym i pieprzem. Taką szynkę możemy jeść na zimno oraz na gorąco, często podaje się do niej owoce, takie jak gruszka, melon, czy figa. Oprócz tego szynka ta jest dodatkiem do sosów, pizzy, makaronów, czy kanapek.
Carne Salada – jest to szynka konserwowa, przygotowywana w solance. Można ją ugotować, wędzić lub zjeść na surowo.
Lucanica – do Dolomitów została sprowadzona z południowej części Włoch. Receptura wyrabiania tej wędliny powstała już w starożytności. W regionie Trentino jest wytwarzana z mięsa owczego, koziego, a nawet końskiego.
Miód z rododendrona – Val di Sole możemy spróbować unikalnego rodzaju miodu. Miód z rododendronów jest niezwykle trudny w produkcji, ponieważ jest to roślina niezwykle wrażliwa na zmiany pogody. Tego rodzaju miodu można skosztować w Dolomitach. Miód z rododendrona jest bardzo delikatny w smaku i ma niezwykły, kwiatowy aromat.
Miód z kasztanów – miód z kasztanów również należy do lokalnych specjałów, ma wyrazisty smak i ciemny kolor. Będąc w tych rejonach, koniecznie musimy skosztować miejscowej słodyczy miodu.
La torta di Fregolti – to pyszne, kruche i słodkie ciasto, wyrabiane na bazie maki, masła, brandy, jajek, miodu i migdałów. Jest to charakterystyczny smak górskich regionów Val di Sole.
Zelten – jest to tradycyjne, świąteczne ciasto z orzechami, migdałami i bakaliami. W tym regionie skosztujemy go w okresie Bożego Narodzenia.
Crostata – kruche ciasto z rabarbarem
Kastanientortre – jest to ciasto wykonane z jadalnych kasztanów
Panada – podstawą do przyrządzenia tej zupy jest rosół, chleb i czosnek.
Mosa – to zupa z polenty z dodatkiem mleka
Canederli – To pulpeciki wyrabiane z chleba lub mąki, w środku zawierają ser, szpinak lub speck. Z wyglądu przypominają nasze knedle.
Carne salada e Fabioli – Pewnie zastanawiacie się, czym jest carne salada, otóż jest to plaster surowego mięsa wołowego pozyskanego z udźca. Przez 3 tygodnie jest poddawane marynowaniu w oliwie, ziołach, jałowcu i soli. Cienkie plastry można jeść na surowo. Natomiast grubsze plastry są smażone i podawane zazwyczaj z gotowaną fasolką borlotti.